limbajul-acceptarii

Limbajul acceptării

Cum să asculți astfel încât copiii să vorbească cu tine

Credem cu putere ca toate „ingredientele”care conteaza intr-o familie se pot schimba, se pot corecta in orice moment. Aceste ingrediente sunt: valorizarea individuala (sentimentele si ideile pe care le avem despre propria persoana), comunicarea (caile pe care oamenii le folosesc pentru a-si transmite sensuri unul altuia), regulile (despre cum ar trebui sa actioneze oamenii, reguli care se transforma mai apoi in sistemul familial) si legatura cu societatea (modul in care oamenii interactioneaza cu alti oameni si institudiile din exteriorul familiei).

Va invitam sa descoperiti cum operati efectiv in propria familie si cum puteti sa va schimbati ca sa va diminuati problemele si sa va cresteti vitalitatea si bucuria de a trai alaturi de celalalt. Sentimentul valorii personale poate inflori numai intr-o atmosfera in care diferentele individuale sunt apreciate, greselile sunt tolerate, comunicarea e deschisa si regulile din familie sunt flexibile.

E important sa realizam ca, ori de cate ori vorbim, totul din noi vorbeste. Chiar daca nu spunem cuvinte fata noastra, vocea, corpul, respiratia, muschii vorbesc de asemenea. Sunt situatii in care comunicarea are un mesaj dublu: vocea spune un lucru si restul din tine spune altceva.

Vom pune accent pe urmatoarele aspecte:

  • Empatizeaza! Spune-i ca intelegi prin ce trece, asta inseamna empatie.
  • Intreaba, nu da comenzi!
  • Pune accent pe unicitate! – asa cladesti increderea in sine a copilului
  • Fii model si preda competente!
  • Greseala – o oportunitate de invatare
  • Calmarea pozitiva – alternative la „punerea la colt”.
  • Ofera variante in cadru limitat si stabileste limite