psihoterapie-adolescenti

Psihoterapie adolescenți

Psihoterapia la adolescenți

Adolescentul este o persoana in plin proces de schimbare, se construieste pe sine prin continue cautari si diferentieri fata de altii. Trece de la un corp de copil la unul de adult, toate procesele psihice se dezvolta si se matureaza.

Aceasta schimbare se face cu pretul unei permanente conflictualitati psihice. Acest proces de schimbare nu este linear apar perioade de inegalitate, trairi de confuzie, sentimente legate de esec, dezamagiri, anxietati. Gestionarea acesor trairi poate conduce la structure pozitive – armonioase sau la structuri negative – dizarmonice.

Aceste conflicte pot duce la schimbari bruste de atitudine, de stare, opozitionism; iritabilitate; dereglarile de somn sau alimentare; abuz de substante (alcool, tigari, droguri); comportamente violente; dificultati de invatare; esec scolar; stima de sine scazuta; gânduri suicidare; tulburari ale identitatii sexuale; dorinta afirmarii de sine si a diferentierii de ceilalti; incercarea de a-si stabili propria independenta; influenta exercitata de prieteni ce vine in contradictie cu regulile, valorile su cerintele din sanul familiei etc.