Fobiile – tulburarile fobic – anxioase

fobiile

FOBIILE 

„Inima mea incepe sa bata atat de repede incat pare ca are de gand sa explodeze. Gatul imi este stramtorat si eu nu mai pot respira din cauza unui nod in gat, asa incat am inceput sa ma sufoc. Mainile imi tremura, ma simt ametit, imi pierd echilibrul, trebuie sa ma sprijin de mobila sau sa ma plimb, dar cu teama ca voi cadea. Stiu ca o sa mor. Vreau sa fug dar nu stiu unde”.

Cuvintele de mai sus descriu ceea ce simte o persoana cu fobii cand se confrunta cu un obiect, o situatie de care el se teme. Fobia se refera la un grup de simptome cauzate de obiecte sau situatii care provoaca frica. Fobia este frica specifica, intensa, declansata de un obiect sau o situatie, care nu au prin ele insele un caracter periculos, cu caracter irational recunoscut ca atare si care nu poate fi controlat volitiv.

Proiectii ale anxietatii, fobiile pot invada oricare din obiectele si situatiile realitatii pe care persoana a experimentat-o, la un moment dat, in istoria sa de viata. Conform lui Mallet, relicvele fricilor din prima copilarie sunt fobiile de animale mari, iar cele din a doua copilarie – de animale mici si insecte. Prin urmare, daca in cazul anxietatii, teama nu are un obiect specific, in fobie ea capata caracter specific (forma, nume, localizare).

FOBIILE – clasificare

O incercare de clasificare a fobiilor dupa continutul lor este cel putin temerara, ca orice incercare de sistematizare a lumii reale ca intreg. Cele mai frecvente fobii sunt:

 • Acrofobia – teama de inaltimi, de varfuri
 • Agorafobia – teama de spatii largi
 • Claustrofobie – teama de spatii inchise, mici
 • Sociofobie – teama de relatii interumane
 • Zoofobie – teama de animale
 • Nozofobie – teama de boala
 • Tanatofobie – teama de moarte

Fobiile pot aparea la orice varsta, la toate clasele sociale si in toate zonele geografice.

Prezentare clinica – simptomele incluse in fobie

 • Persoana simte brusc panica persistenta, fara cauza, oroare, teroare intr-o situatie care nu prezinta pericol.
 • Persoana recunoaste ca teama depaseste limitele normale si este resimtita ca o amenintare in fata unui pericol.
 • Reactia fobica este automata, necontrolabila, persistenta si intrerpune gandurile persoanei ca un baraj fata de amenintari, pericole imaginare.
 • Apar reactii vegetative: palpitatii cardiace, respiratie superficiala, tremor, transpiratii.
 • Persoana fuge de teama unor obiecte/situatii (evita sa intre in lift, intr-o camera intunecata, refuza un job care l-ar putea expune la obiectul fobic). Precautia de a le evita poate altera procesul de munca, relatiile sociale si necesita consultanta psihiatrica.
 • Contemplarea perspectivei de a intra intr-o situatie fobica genereaza, de obiecei, anxietate anticipatorie.

Fobia se poate dezvolta dupa un episod de atac de panica. Alteori, persoana nu a avut niciodata un atac de panica. Indiferent de tipul fobiei, de obiectul acesteaia, raspusul persoanei este o anxietate necontrolata.

FOBIILE – terapie

fobiile_2

Interventia terapeutica

In cadrul psihoterapiei episoadele fobice se trateaza, in special, cu instrumentele terapiei cognitiv-comportamentale. Astfel, in timpul sedintelor de psihoterapie sunt folosite tehnici cognitive pentru a schimba gandurile care conduc la anxietate. Terapia comportamentala esueaza daca pacientul nu se mobilizeaza cu tot sufletul,daca intervin in mintea sa alte probleme familiale, daca este intr-o stare depresiva asociata cu fobia.

O alta tehnica de reducere rapida a fobiilor, denumita Disocierea vizual-kinestezica,  este utilizata cu succes in NLP (Programarea Neuro-Lingvistica). Tehnica porneste de la ideea ca putem simti numai in momentul prezent; orice stare de disconfort data de o amintire neplacuta este determinata de fapt de modul in care ne reamintim respectiva situatie.

Cel mai usor retraim starile negative legate de anumite evenimente in forma unor imagini in/cu care suntem asociati. Pentru a ne reconecta cu experientele trecute, avem nevoie sa readucem „aici si acum” ceea ce am vazut, ceea ce am auzit, ceea ce am simtit atunci. Starea legata de reexperimentarea unui eveniment trecut, chiar traumatic, se modifica radical daca ne disociem de situatie si ne privim din afara in situatie. Aceasta este cheia care ne permite sa scapam de sentimentele negative asociate cu evenimentele trecute.

Medicatia:

Cand sunt necesare si medicamente, se folosesc anxiolitice, antidepresive, benzodiazepine. Acestea necesita consultul unui medic psihiatru pentru a stabili dozele si modul de administrare.

Va invitam sa cititi si urmatoarele articole in care vom aborda categoriile de fobii.

 • Agorafobia
 • Fobia sociala
 • Fobiile specifice
 • Fobia de scoala
 • Atacurile de panica

Daca ti-a placut acest articol te rugam sa il distribui:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone
Carmen Vieru
Carmen Vieru
Psiholog cu drept de libera practica, consilier psihologic si psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei. Specialitatea: Psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult-copil-cuplu-familie. Absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, specializarile Psihologie si Pedagogie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *