3 jocuri pentru copii de Exprimare a Emoțiilor

Exprimare a Emoțiilor

Îți mai amintești cum era jocul în copilăria ta? Care era jocul tău preferat? Dar jucăria cea mai frumoasă? Cu cine te jucai în mod regulat?  Cum era joaca la grădiniţă sau la școală? Erau jocuri şi jucării pentru fete, pentru băieţi?

În ziua de azi jocurile care implică creativitate și  imaginație sunt din ce în ce mai puțin pe placul copiilor. Dacă acum câțiva ani în urmă, copiii de 8-9 ani se jucau cu păpușile sau marionetele, săreau coarda și jucau șotron în fața blocului, astăzi le cer părinților tablete și jocuri video.

Jocul este deosebit de important pentru consolidarea relaţiei dintre părinţi şi copii. Jocul este o cale de a vă arăta dragostea, un mod de a învăţa şi de a comunica.

Jocul este o moda­litate de a construi amintiri.

Când li se cere adulţilor să-şi amintească cele mai plăcute momente din copilărie, ade­sea îşi reamintesc momentele în care se jucau împreună cu părinţii lor. Aşa că, în fiecare zi, faceţi-vă timp de joacă. Dispoziția jucăușă a părintelui,  ajută copiii să-şi menţină o optimismul și încrederea chiar și în contextul unor situaţii mai puţin plăcute, va crea o atmosferă securizantă, care îi va permite copilului să-şi dezvolte capacitatea de autoreglare emoţională.

Gata cu vorbăria! Te invit la joacă!

Relaxează-te! Îmbracă-te cu ceva lejer! Întinde-ți mâinile cât mai sus deasupra capului. Încearcă să atingi tavanul cu vârful degetelor….inspiră (1…2…3)….și expiră (1…2…3). Scutură-ţi mâinile şi picioarele, şoldurile şi fundul. Ciufulește-ți părul, răsucește-ți ochii de cinci ori şi încearcă să îți atingi nasul cu limba… în regulă!!??

Un ultim sfat: RÂZI

!!! Acum ești pregătit să călătorești alături de copilul tău….

          „Zbor liber și….creativ…îți doresc”

Joc de exprimare a emoțiilor: Fericirea înseamnă

Cum să procedați:

Copiilor li se cere să realizeze un desen care să ilustreze cum este să fii fericit. Se pot folosi culori, forme, linii sau imagini care exprimă fericirea.

De asemenea, mai puteți ruga copiii să scrie despre toate lucrurile care îl fac pe el fericit.

Copiii mai mici pot face liste cu diverse categorii: oameni, locuri, lucruri, activități (care îi fac fericiți), iar copiii mai mari pot să povestească în detaliu o întâmplare care i-au făcut fericiți în ziua respectivă.

Joc de exprimare a emoțiilor: Imaginează-ți cum arată frica ta

Cum să procedați:

Pentru acest exercițiu, copiii trebuie să deseneze un lucru / obiect / persoană / animal de care le este frică. Atunci când desenează, copiii se pot gândi la ceva ce le provoacă frică în general sau la ceva ce le provoacă frică în acel moment particular, dacă este cazul.

Dacă este posibil, copiii pot să facă o listă cu lucrurile de care le este frică.

De asemenea, puteți pune copiii să creeze o poezie (nu este nevoie de rimă). Dacă cei mici întâmpină dificultăți, sugerați copiilor că poezia poate să conțină frazele:
„Îmi este frică atunci când…” și „Îmi este frică de…..”  repetate și diferit completate.

Un lucru pe care îl mai puteți face legat de această activitate, este să le cereți copiilor să realizeze un desen care să-i înfățișeze pe ei atunci când le este frică. Apoi, pot realiza un alt desen care să întruchipeze un final fericit ( cineva / ceva care îi ajută să învingă frica).

În plus, copiii pot realiza o scenetă cu replici între ei și lucrul de care le este frică.

Ce se urmărește:

Acest exercițiu încurajează copilul să-și înfrunte fricile în loc să nege si să le evite. De asemenea, exercițiul ajută la găsirea unor noi soluții de a gestiona sentimentele de frică.

Joc de exprimare a emoțiilor: Scântei de furie

Cum să procedați:

Spuneți-le copiilor că furia poate fi exprimată prin diverse modalități: în imagini, în cuvinte scrise sau spuse.
Cereți copiilor să își aleagă o culoare sau mai multe culori care exprimă furia. Apoi trebuie să deseneze cum consideră ei că este să fii furios. Încurajați libertatea de expresie și acceptarea necondiționată a sentimentelor de furie.

În plus, copiii pot descrie sentimentele de furie în cuvinte. În această etapă, este foarte important ca tu să-ți asiguri copilul că nimeni nu va citi ce a scris, decât dacă el dorește.

Un ultim pas este acela de a încuraja copiii să scrie o scrisoare unei persoane pe care sunt furioși. În scris, fiecare trebuie să spună exact cum se simte și de ce.

Ce se urmărește:

Prin intermediul acestui exercițiu, copiii pot învăța să exprime furia în cuvinte în loc să refuleze aceste sentimente sau să aibă izbucniri violente / comportament antisocial. Un alt lucru important care poate ajuta la stăpânirea furiei este deținerea și scrierea într-un jurnal.

Invitație la ….meditație…. 

Copiii vor fi mereu încantați să te conducă acolo, în universul lor interior, să îți cultive curiozitatea și să-ți hrănească creativitatea, să te ajute să-ți pui întrebări, dar și să gasești răspunsuri, să te ghideze în a te împrietenii cu propriul tău copil interior, în a te cunoaște mai bine, pe tine și pe ceilalți….

Jocul alături de un copil este ca o călatorie în care te reîntalnești tu cu tine – copilul din interior – așa cum esti, așa cum dorești a te re-construi, așa cum îți dorești a fi cu adevărat, așa cum simți….

Ce zici, ești gata să explorezi tărâmuri noi și să traversezi granițe nebănuite?

Privește azi un copil jucându-se… râzând… și rămâi conectat la tine… învață azi de la un copil să iubești… să ceri… să primești… să dăruiești… să împarți… să fii curios… să descoperi tărâmuri noi… să simți… să-ți oferi timp… răgaz… liniște… bucurii… să fii în armonie cu tine… să fii TU!

Daca ti-a placut acest articol te rugam sa il distribui:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Carmen Vieru
Carmen Vieru
Psiholog cu drept de libera practica, consilier psihologic si psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei. Specialitatea: Psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult-copil-cuplu-familie. Absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, specializarile Psihologie si Pedagogie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *