Copilul meu nu-și face temele. 10 strategii ca sa-l motivezi – II

Copilul meu nu-și face temele. 10 strategii ca sa-l motivezi – II

6. Ajută-l să înțeleagă că succesul nu are nimic de-a face cu magia.

Este important să le subliniem copiilor că succesul nu vine din senin ca prin magie.

Succesul înseamnă răbdare, perseverență, organizare, toleranță la frustrare. Sarcina de a ne aduce copiii cu picioarele pe pământ și de a-i convinge că în viață poți avea parte și de noroc, dar destul de rar, nu este una prea ușoară.

Într-adevăr, se poate întâmpla să treci un examen chiar dacă ai învățat câteva subiecte, însă, în general, numai 5% au norocul să nimerească fix subiectele învățate. Nu respingem ideea de noroc, dar nu ne putem lăsa conduși de acesta.

Este ca și cum am hotărî: „ca să am din ce să trăiesc, trebuie să joc la Loto”.

Spune-i cât mai des copilului:

„Este firesc să te mai și descurajezi uneori, când nu obții imediat ce îți dorești. Trebuie să ai răbdare. Timpul lucrează pentru noi, nu împotriva noastră”.
„Decât să mizezi pe noroc, mai bine încearcă să faci tot ce îți stă în puteri pentru a reuși. Miracolele nu se întâmplă în fiecare zi, căci dacă s-ar întâmpla nu ar mai fi miracole”.
„Fără îndoială, nimic nu e mai sigur decât să contezi pe tine și pe munca ta”.
„Să fii motivat nu este decât primul pas. Cel de-al doilea constă în a-ți îmbunătății metodele de lucru, pentru a deveni mai eficient. O motivație solidă și o metodă de lucru eficientă, iată cele două secrete ale performanței.”

7. Învață-ți copilul să profite de pe urma situațiilor dificile.

Scopul nostru este să le transmitem copiilor cât este de important să-ți depășești propriile limite, și să facă dintr-o situație difcilă o șansă de a-și pune la încercare voința și de a-și îmbunătății performanța.
Spuneți-le cât mai des copiilor:

„Nu ai nimic de pierdut. Dimpotrivă. Dacă nu reușești, fii sigur că vei învăța ceva care îți va folosi mai târziu. Dacă reușești, înseamnă că ai înlăturat obstacolul care-ți stătea în cale.”
„Știu că nu e deloc ușor pentru tine. Poate că aceasta este ocazia ideală pentru a încerca să dai tot ce ai mai bun.”
„Văd că treci printr-o perioadă mai aglomerată la școală. Rezistă, n-o să dureze o veșnicie. În mai puțin de ‘X’ zile vei putea să slăbești ritmul. Lasă-mă să te ajut, dacă ai nevoie. Sunt lângă tine.”

8. Amintește-i mereu că succesul se află la îndemâna oricui.

Iată un slogan pe care trebuie să-l avem mereu în minte.

Convingerea că succesul este la îndemâna oricui îl va motiva în mod special pe un elev care învață, dar nu obține încă rezultatele dorite.
Spune-i cât mai des copilului tău:

„Știu că ai învățat. Dar nu ai obținut deocamdată rezultatele dorite. Învață în continuare, pentru că drumul spre succes este deschis. Este numai o chestiune de timp.”
„Chiar dacă la engleză îți vine mai ușor să înveți, poți să obți note bune și la alte materii.”.
„Diferența dintre tine și Ioana nu este foarte mare. Ea a învățat să folosească propriile metode de lucru. Nu este nici de departe perfectă, așa cum nici tu nu ești”.
„A-ți asuma riscul de a lucra, de a începe să-ți faci temele și să-ți înveți lecțiile, înseamnă a-ți da o șansă.”

9. Ascultă ce îți spune copilul și încearcă să înțelegi ce simte.

copilul meuAtunci când ascultăm copiii este foarte important să nu cădem în capcana interpretărilor și a manipulării.

Ascultarea activă reprezintă o modalitate eficientă de a reflecta ceea ce tocmai a spus o persoană, arătându-i că o ascultăm fără să o judecăm/evaluaăm în vreun fel.
Să luăam drept exemplu următoarea situație: un copil îi spune mamei:

nu-mi place la școală. D-ra învățătoare este rea, iar colegii mă urăsc.”

Ce încearcă sa spună copilul, de fapt? Oare nu-i place școala în general, ca instituție, sau este vorba despre o persoană anume?
S-a întamplat ceva, copilul a fost victima unui eveniment neplăcut? Se teme de ceva?
Putem întreba, de exemplu:

„Nu-ți place la școală pentru că te simți jignit? Ești iritat? Crezi ca d-ra învățătoare nu te înțelege / nu ți-a remarcat eforturile / ți-a făcut observații pe nedrept?

Pentru a ne ajuta copilul să se exprime, va trebui să mergem în aceeași direcție cu el, fără să-i dăm dreptate dinainte. Vom încerca sa rămânem neutri. A asculta nu înseamnă să reacționăm imediat ce credem că am înțeles despre ce ese vorba. Sentimentele și emoțiile sunt bine ascunse în adâncul sufletului, e nevoie de răbdare să le scoatem la suprafață.

10. Fii un model pentru copilul tău.

Relatați-le copiilor, de câte ori aveți ocazia, amintirile voastre din școală, momentele de bucruie, experiențele vesele sau triste, greșelile, gafele, încurcăturile din care ați ieșit cu fața curată, dar care v-au făcut să vă simțiți rușinați…

Copiii adoră astfel de povești adevărate.prin faptul că recunoaștem în fața copiilor că nu am fost perfecți, coborâm de pe piedestalul nostru de părinți și ne așezăm la nivelul lor. Toate aceste confidențe făcute pe un ton glumeț vor crea o atmosferă de „complicitate”, care, vă asigur, va fi adorată de copii.

Apelați la experiențele voastre pentru a vă ajuta copiii să gasească soluții la problemele cu care se confruntă.

Nu există decât o singură rețetă: multă sinceritate, puțină memorie și un strop de imaginație.

Spuneți-le copiilor:

„Când eram la școala generală, nu învățam prea mult. După ce am intrat la liceu, nu a mai fost suficient să fiu atent în clasă. Am hotărât că era nevoie să lucrez câte o oră acasă. Altfel, nu aș fi făcut față. Bunica ta iși amintește și acum. O poți întreba…
(aceste afirmații sunt cu titlu de exemplu, raportați-vă la experiențele personale)”.

Împărtășindu-le copiilor experințele voastre este posibil să-i ajutăm să-și spună în sinea lor:„părinții mei sunt la fel ca mine. Și lor li se întâmplă din când în când să ezite și să aibă îndoieli. Așadar este absolut firesc. Voi trece și eu peste asta”.

Bine de știut!

Strategiile și metodele oferite în acest articol nu reprezintă rețete-minune, nici sfaturi și cu atât mai puțin porunci de îndeplinit.
Este vorba despre un punct de vedere.

Tu ce strategii folosești pentru a-ți motiva copilul?
Spune-ne te rugăm într-un comentariu la acest articol…

Daca ti-a placut acest articol te rugam sa il distribui:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Carmen Vieru
Carmen Vieru
Psiholog cu drept de libera practica, consilier psihologic si psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei. Specialitatea: Psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult-copil-cuplu-familie. Absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, specializarile Psihologie si Pedagogie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *