Copilul – arhitectul propriei dezvoltari personale

Copilul---arhitectul-propriei-dezvoltari-personale

Te-ai întrebat vreodată de ce are nevoie o persoană pentru a se simți împlinită și fericită?
De  încredere în sine și capacități de autocunoaștere.

Te-ai întrebat vreodată de ce au nevoie oamenii pentru a-și atinge cu succes fiecare obiectiv și îndeplini un vis?
De abilități de comunicare, negociere și relaționare eficientă, de atitudini pro-explorare, investigare şi cercetare, de capacități de organizare și management al timpului.

Oare ce calități sunt necesare ca cineva să fie eficient în plan profesional?
Capacitati  de leadership și cooperare, de gândire divergentă și creativitate, strategii de rezolvare a problemelor și imaginație.

Oare ce calități îi sunt necesare unui om pentru a fi un părintre eficient și un partener iubitor?
De iubire de sine și semeni, de capacitatea de a fi conștient de propriile nevoi și sentimente, de empatie și respect.

Toate aceste abilități trebuie dezvoltate și susținute încă de la vârste fragede, copiii de azi sunt adulții de mâine. Tocmai de aceea, identificarea acestor resurse, dar și stimularea copilului în a și le asuma, exprima și exterioriza constituie un obiectiv fundamental în conceperea dezvoltării personale armonioase.

În zilele noastre, într-o lume plină de provocări care se schimbă imprevizibil și cu o viteză remarcabilă, copiii au nevoie să fie pregătiți, stimulați și echipați cu toate resursele necesare pentru a face față oricărei situații din viitor.

Trainyourmind a creat o serie de programe de dezvoltare a personalității pentru copii cu scopul de a le oferi un mediu sigur și plin de susținere, care să-i ajute să-și dezvolte latura emoțională, aptitudinile de comunicare, de relaționare, comportamentul creativ, gîndirea divergentă, perspicacitatea, gândirea logică și rezolvarea eficientă de probleme.

copilul---dezvoltare-personala

 

Azi, mai mult ca oricând, copiii noștri au nevoie de echilibru emoțional, de flexibilitate, de siguranță și încredere în sine, de motivație interioară care să-i ajute să facă alegeri responsabile. Au nevoie de atitudini și comportamente sănătoase.

            Misiunea noastră este să-i ajutăm pe copii să se simtă mai puternici în interior, să vadă lumea din jurul lor așa cum este ea cu adevărat. Vrem ca ei să știe că pot face alegeri referitoare la cum să-și trăiască viața în lumea lor, cum să reacționeze la ea și cum să acționeze.

Din experienta noastră de până acum vă aducem la cunostință beneficiile  cursurilor de dezvoltare personală pentru copii:

 • Copiii vor învăța să se simtă mai bine cu sine – să fie mai puternici și să aibă o imagine clară a propriei persoane.
 • Copii vor învăța să identifice și să exprime emoțiile și sentimentele negative/pozitive într-o manieră sănătoasă.
 • Copiii vor învăța să-și optimizeze capacitățile de cunoaștere și gestionare a propriilor emoții.
 • Copiii își vor dezvolta flexibilitatea comportamentală, creativitatea și capacitatea de a identifica și a aplica un număr cȃt mai mare de soluții pentru diferitele situații problematice cu care se confruntă frecvent în viața lor de zi cu zi.
 • Copiii vor deprinde și exersa abilități de management al timpului și a invățării.
 • Copiii iși vor exersa și optimiza resurse cum ar fi: perseverența, gândirea divergentă, învățarea bazată pe motivația intrinsecă, optimismul și gândirea pozitivă, organizarea și toleranța la frustrare, răbdarea.
 • Copiii vor descoperi și exersa comportamente adaptative de raportare la relațiile sale acasă, la grădiniță, cu prietenii.
 • Copiii vor dobândi strategii de a rezolva si stapani evenimentele mai plăcute sau mai puțin plăcute ale vieții.
 • Copiii vor exersa gândirea flexibilă și centrată pe obiective de tipul „eu pot”.
 • Copiii vor învăța sa fie receptivi față de probleme și dispusi a le analiza si soluționa.
 • Copiii vor exera și învața comportamente eficiente de interacțiune, negociere și muncă în echipă.

În cadrul activităților de dezvoltare personală, copilul învaţǎ prin joc, construieşte şi descoperǎ,  îşi imagineazǎ şi zâmbeşte, imitǎ şi înţelege, cerceteazǎ şi explicǎ. Totul este joc pentru cǎ jocul este la îndemâna sa, îi înlesneşte cunoaşterea, îi îmbogǎţeşte lumea, îl învaţǎ fǎrǎ sǎ simtǎ povara sarcinilor primite, îl educǎ, îl formeazǎ, îi dezvoltǎ personalitatea. Prin joc îşi exploreazǎ propriul univers, îşi construieşte o imagine pozitivǎ de sine, îi înţelege pe cei din jur, conştientizeazǎ importanţa unui comportament asertiv. Îl învǎţǎm pe copil sǎ se joace. El va înţelege natura jocurilor, regulile şi importanţa respectǎrii lor, spiritul de echipǎ, cum sǎ piardǎ şi cum sǎ câştige.

Perseverența… curajul… încrederea… înțelegerea…prietenia… colaborarea… creativitatea… ne sunt ”prieteni de nădejde” în cadrul programului

Timp de 11 ani, am  ghidat fiecare copil în a călători cu entuziasm si curiozitate
pe ”drumul” cunoașterii de sine.

Scopul fiecărui joc-exercițiu este acela de a le oferi lor puterea si de a le arăta că dacă-și acordă timp pentru a se gândi la ceea ce-i preocupă, pot găsi o cale de a face față dificultăților și de a se descurca în găsirea de soluții fără să fie nevoie să-și spună:”nu știu”, ”e prea greu”, ”nu prea ma pricep să-mi fac prieteni”. Am punctat că fiecare conține în interior toate resursele (încredere, curaj, optimism, creativitate..etc) și tot ce avem de facut este să le acordăm îngrijire, atenție, exercițiu și iubire, așa cum facem, de exemplu, cu o floare. Prin jocurile și exercițiile desfășurate am ajutat fiecare copil în parte, într-un mod foarte delicat și blând, să deschidă ușile către a deveni conștient de sine și a se asuma pe sine, identificând activitățile care-i fac plăcere, punctele slabe și cele forte.

Daca ti-a placut acest articol te rugam sa il distribui:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Carmen Vieru
Carmen Vieru
Psiholog cu drept de libera practica, consilier psihologic si psihoterapeut specializat in terapia copilului si a familiei. Specialitatea: Psihoterapie experientiala si a unificarii centrata pe adult-copil-cuplu-familie. Absolventa a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, specializarile Psihologie si Pedagogie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *